Anna-Karin Eskilsson

"Be yourself, everyone else is taken" - Oscar Wilde

Meny Stäng

Vad är egentligen lycka och hur blir man ”lycklig”?

Hårdare arbete leder till mer framgång i livet och om man är mer framgångsrik blir man lyckligare/gladare, eller???

Författaren till boken ”The Happiness Advantage” vänder upp och ner på den föreställningen och har många bevis för att lycka/glädje leder till framgång, inte tvärtom…

Och hur blir man då lyckligare/gladare?

Författaren Shawn Achor har sammanställt sju principer som var och en bidrar till minst en av de saker som enligt forskare gör att man blir lyckligare/gladare.

1. Meditera fem minuter om dagen, enklast genom att fokusera enbart på andningen. Forskning visar att regelbunden meditation påverkar hjärnan positivt, ökar glädjekänslan, sänker stressnivån och immunförsvaret kan stärkas.

2. Hitta något att se fram emot.  Att längta efter något ökar edorfinhalten och forskning visar att det kan vara så enkelt som att se fram emot att titta på sin favoritfilm.

3. Genomför medvetna handlingar av vänlighet. Att visa omtänksamhet och hjälpa andra har bevisats öka glädjekänslan.

4. Skapa en positiv omgivning. Se till att skapa ett hem/ett rum som du trivs i och se till att så ofta som möjligt befinna dig i en miljö som är tilltalande. Gå ut i solen när det är vackert väder. Undvik att titta på våldsamma filmer och negativa nyheter, välj istället sånt som skapar positiva känslor.

5. Motionera. Fysisk aktivitet ökar endorfinhalten, minskar stress och oro och hjälper oss att komma in i en känsla av ”flow”. 45 minuter motion 3 ggr i veckan är tillräckligt för att skapa denna mentala balans.

6. Spendera pengar. Men inte på saker eftersom pengar inte kan köpa bestående glädje. Att spendera pengar på upplevelser, gärna tillsammans med andra människor skapar positiva känslor som är både mer meningsfulla och bestående. Att spendera pengar på andra människor har också visat sig skapa en känsla av glädje. Bjud någon på fika eller köp en liten överraskning åt någon annan – det ger mer bestående glädje än att spendera pengarna på sig själv.

7. Använda sig av en ”signature” strength. Alla är extra bra på något och varje gång vi använder oss av någon av våra förmågor får vi en positiv boost. Studier har bevisat att ju oftare man använder sig av sina styrkor i det dagliga livet, desto gladare är man. På www.viasurvey.org kan man genom att svara på 120 frågor få sina fem starkaste karaktärsdrag definierade.

Författaren beskriver även hur olika två personer kan uppfatta samma situation. Det beror helt på vad man väljer att se – beroende på om hjärnan är programmerad att se det positiva eller väljer att fokusera på det negativa… Om vår hjärna är tränad på att fokusera på det positiva är det mycket lättare att känna glädje, tacksamhet och optimism. Bästa sättet att öva upp hjärnan är att varje dag skriva ner tre bra saker från den dagen. Det behöver inte ta mer än fem minuter och hjärnan får träning på att uppmärksamma och sortera ut positiva saker. Efter en tid kommer det att leda till en en positiv tetriseffekt… där de positiva tankarna kommer allt mer automatiskt. Tips från författaren, ställ ett dagligt larm vid en viss tid för att inte glömma att göra det varje dag.

IMG_2867