Anna-Karin Eskilsson

"Be yourself, everyone else is taken" - Oscar Wilde

Meny Stäng

Raynauds Fenomen – vita fingrar

IMG_4526_2 (2).jpg

Jag har haft problem med vita fingrar och tår så länge som jag kan minnas. Det har blivit jobbigare med åren och i takt med att symtomen ökat har jag hittat nya lösningar för att göra det så lindrigt som möjligt.

Jag tänkte passa på att samla mina tips i detta blogginlägg till dig som kämpar med samma problem som jag ☃️

Först lite info om vad Raynauds Fenomen egentligen är…

Raynauds Fenomen orsakas av sammandragningar i de små ytliga blodkärlen i fingrarna (kan även vara i tårna och t.ex. näsan). Sammandragningarna utlöses vanligen av kyla, men kan även framkallas av stress.  När det inte kommer blod ut i fingrarna blir de vita. Därefter kan det uppstå en blåaktig nyans som orsakas av syrebrist. När krampen sedan släpper och blodet börjar pulsera igen blir fingrarna rodnade och kan kännas svullna. Nedsatt känsel, stickningar och smärta är vanligt under fenomenet.

Raynauds Fenomen finns i två former, primär, som oftast debuterar i tonåren och sekundär som är kopplad till bakomliggande sjukdom, t.ex. reumatiska systemsjukdomar.

Nedan kommer mina bästa tips…

 1. Motionera gärna regelbundet för att hålla igång blodcirkulationen och rök INTE.
 2. Håll dig varm – i hela kroppen. Ha tillräckligt varmt i rummet och klä dig bra.
 3. Använd ullstrumpor istället för bomull. Gärna fårskinnssulor i skorna. Rymliga skor som inte håller åt. Tofflor eller varma sockor inomhus 🙂
 4. Tumvantar är det bästa för fingrarna. Gärna av skinn och med ullfoder. Använd gärna fingervantar i siden under tumvantarna.
 5. Se till att handleder och fotleder inte är bara. Handledsvärmare är toppen, både under handskar/utan handskar och för användning inomhus.
 6. Rattmuff i fårskinn är skönt på en kall ratt – eller se till att få med rattvärme om du går i bilköpartankar.
 7. Vetekudde att ha under handlederna på skrivbordet vid datorarbete eller under fötterna om golvet är kallt, man sitter stilla och inte vill använda tofflor.
 8. Använd vantar eller varför inte grytvantar när du tar ut något ur frysen/kylen.
 9. Skala potatis i ljummet vatten och se till att grönsaker och annat är rumstempererat innan du börjar skära.
 10. Undvik metallsmycken runt handlederna och fingrarna.
 11. HotHands handvärmare håller värmen upp till 10 timmar. De innehåller järn, kol och vatten och aktiveras när de kommer i kontakt med syret i luften. Om värmaren inte behöver användas i 10 timmar kan man avaktivera värmereaktionen genom att lägga den i en tätslutande påse efter användning och därefter reaktivera när behov uppstår igen. Kan med fördel placeras på handledens insida (invikt i handledsvärmare). 
 12. Rubicson handvärmare håller händerna varma upp till 30 minuter och kan återanvändas efter att ha kokats i vatten i 5-10 min.
 13. Uppladdningar handvärmare som laddas via USB och håller värmen 1-2 timmar.
 14. Glycerylnitratkräm innehåller nitroglycerin och har en lokalt kärlvidgande effekt som ökar blodflödet i det behandlade området. 1-2 cm kräm gnids in under ett par minuter, effekt uppnås efter 30-60 min och sitter i ca 8 timmar. Skrivs ut av läkare på recept.
 15. Silverhandskar gjorda av 8% silver, bomull och lycra värmer skönt och är toppen att ha vid bilkörning, inuti tumhandskar eller när man handlar och tar i kyl-/frysvaror. 
 16. Silversockor för kalla fötter.
 17. Värmehandskar finns i många olika utföranden och av olika kvalitet. Med eller utan uppladdningsbara batterier. Hestra är kända för att göra handskar för tuffa vinterförhållanden och Hestra Power Heater – mitt tror jag på – de kostar dock 3000 kr, men kommer nog att bli nödvändigt för mina framtida vinterpromenader med hundarna och för att göra slalomåkning möjligt igen.
 18. Värmesulor låter också toppen, tror det kan vara bra att investera i ett par dyrare om man har problem med vita tår. Kanske Digitsole Warm Series?

Det var mina samlade tips hittills – kommentera gärna om du sitter på fler ideer om hur man på bästa sätt kan undvika vita fingrar och tår 👍🙂